БНР Проф. д-р Овид Фархи и проф. дтн. Николай Минчев изпратиха отворено писмо до

...
БНР
Проф. д-р Овид Фархи и проф. дтн. Николай Минчев изпратиха отворено писмо до
Коментари Харесай

С пълна сила продължават нападките от професори срещу ректора на ТУ-Варна

БНР Проф. д-р Овид Фархи и проф. дтн. Николай Минчев изпратиха отворено писмо до университетските среди. Те не престават да искат оставката на ректора на ТУ-Варна Росен Василев. Ето какво зоват те:
Уважаеми сътрудници,
Настоящото писмо до Вас е сигнал за паника, откакто в последните месеци станахме очевидци на невиждано потъпкване на морала в науката и опит да бъде дискредитиран престижа на Технически университет-Варна. Повод за паниката е отбраната на дисертацията на ректора на ТУ-Варна Росен Василев, за отсъждане на научната степен " Доктор на науките ". 

След деликатно запознаване с автореферата, който е качен на уеб страницата на ТУ-Варна, се откриха обстоятелствата, дадени в приложението към актуалното писмо. Оказа се, че на практика цялата дисертация е преписана от разнообразни източници. Освен това са налице две изявления, 100% преписани. На тази база подадохме сигнал до МОН. Министърът на образованието със своя заповед № РД09-4253/30.08.2017 година назначи комисия от осем члена, отпред с акад. Кендеров, която удостовери изнесените от нас сигнали. На съображение на заключението на комисията, Министърът на образованието изпрати писмо с № 0414-76/07.09.2017г. до ТУ-Варна, в което ясно е казано " Следва процедурата да бъде спряна ". Въпреки това, на 08.09.2017г. отбраната се организира и журито единомислещо гласоподава отсъждане на научната степен " Доктор на науките ". 

Интересна детайлност съставлява фактът, че ръководител на журито е проф. Скулев, а дисертацията на Росен Василев е преписана от докторанти на Скулев, публикация на Скулев и публикация от съавтори на Скулев. Прави усещане, че едни и същи хора са членове на научните журита на другите процедури, свързани със Скулев. 

По време на отбраната не бе дадена опция на единия от създателите на сигналите до МОН да се изкаже по дисертацията. Интересно е, че членовете на научното жури не демонстрираха интерес към обстоятелствата, уличаващи Росен Василев в плагиатство. Възниква въпросът за какво?

А също и: Защо Ректорът, вместо да отговори с научни причини на отправените обвинявания, ангажира да го пазят Ректорския съвет, Етичната комисия и други подчинени на него структури. Отговорността е персонална - на създателя на дисертацията и не следва той да ангажира институцията, която административно съставлява.

Убедени сме, че в тази ситуация е налице груба корист с власт, при която се нарушава ЗРАСРБ и се компрометира цялата система, регламентираща присъждането на научните степени и заемане на университетски длъжности. В случая се основава циничен модел, чийто създател е Ректора. Мултиплицирането му ще бъде пагубно за ТУ-Варна. Поради тази причина призоваваме академичната общественост да осъди дейностите на Росен Василев и да изиска оставката му като Ректор.

Систематизирайки обстоятелствата се вижда, че в тази ситуация е налице проведена група, извършваща генериране на " научна продукция " на Ректора и злоупотребявайки с власт, обосновава нейната " непорочност ", което е несъвместимо с ректорския пост, който заема Росен Василев.

След " сполучливата " си отбрана, Росен Василев, базирайки се на някои недостатъци на закона, обосновава законността на присъдената му научна степен. Освен законови правила има обаче и морал, който изключва такива дейности, изключително от ректор. Моралът е над всички закони. 

В умозаключение следва да отбележим някои парадоксални резултати, произлизащи от ЗРАСРБ. Налице е потвърдено преписване на дисертация и жури, което не се интересува от този факт. Министърът на практика няма пълномощия да спре дефинитивно процедурата или да анулира решението на журито. Така, на процедура, всеки безсъвестен ректор може да извърши безнаказано закононарушение с интелектуална благосъстоятелност. Ако нарушителят не е на подобен пост, съответният ректор има право да го уволни (както това се случи с претендент за професор в ТУ-София, преписал непозната статия). Ректорът-плагиат, обаче, остава безнаказан и прикрит зад несъвършенставата на закона.
Затова призоваваме университетските среди за дейна позиция против похищенията върху морала в науката. Само оставаката на Росен Василев може да почисти петното, което той хвърли върху ТУ-Варна и цялата система. 

Този случай е една проява на несъвършенствата на нормативната уредба - ЗРАСРБ и ЗВО, заради което се обръщаме към способените органи за незабавна смяна, която би минимизирала такива отрицателни феномени в науката.

Проф. доктор Овид Фархи, Ректор на ТУ-Варна 2007-2015г.

Проф. дтн. Николай Минчев DHC, функционален декан на ФД Докторанти 2004-2016 и началник на Център за развиване на университетския състав до 02.2017г.

Приложение към отвореното писмо до университетските среди.
Факти

1. Статията на Росен Василев:
Росен Василев. Изследване дизайна на дентални титанови импланти. сп. Механика на машините № 117, 2017г. 134-139стр.
е преписана от дисертацията на Тихомир Атанасов Доврамаджиев на тематика: " Създаване на дизайн на остеоинтегруеми дентални импланти ". Научен началник е проф. Христо Скулев. Дисертацията е предпазена 2012г.
Съдържанието на публикацията е 100% преписано от четвърта глава на дисертацията на Доврамаджиев(стр. 97-112). Статията е под №10 в листата на изявленията по дисертацията на Росен Василев и е включена в седма глава на дисертацията му, дружно с към 90 страници приложения от дисертацията на Доврамаджиев. В публикацията на Р. Василев не е представена дисертацията на Доврамаджиев.
2. Статията на Росен Василев:
Rosen Vasilev. Investigation of mechanical properties of nickelbase plasma coatings. Mechanics of mashines № 117, 2017, 140-144p..
е преписана от публикацията на проф. Скулев от 2005г.: H. Skulev, S. Malinov, W. Sha, P.A.M. Basher, Microstructural and mechanical properties of nickel-base plasma sprayed coatings an steel and cast iron substrates, Surface & coatings technology. Elsevier, 2005, 177-184p.
Съдържанието на публикацията на Р. Василев е 100% преписано от публикацията на Скулев и съавтори.
Статията на Р. Василев е под №11 в листата с изявления по дисертацята. В публикацията на Р. Василев не е представена публикацията на Скулев и съавтори.
3. Шеста глава от дисертацията на Р. Василев е преписана от книгата:
Wei Sha and Savko Malinov " Titanium alloys: modelling of microstructure, properties and applications, CRC Press, Boca Raton, Boston, New York, Washington DC. 515-530p.
Съдържанието на шеста глава от автореферата на Р. Василев е 100% преписано от посочената нагоре книга, а книгата не е представена.
4. Втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на Р. Василев са преписани от дисертацията на Ивайло Йорданов Неделчев на тематика: "Изследване успеваемостта на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово наслоение ", предпазена 2015г. В случая не става дума за прилагане на резултати и надграждане над тях, а за безусловно преписване на цялата дисертация на И. Неделчев. Научни ръководители на докторанта Ивайло Неделчев са проф. Христо Скулев и проф. Росен Василев. Това обаче не значи, че цялата дисертация на Неделчев може да бъде вградена в дисертацията на проф. Василев. Тя е вградена и в дисертацията на проф. Скулев предпазена през 2017г. Съгласно член 12 от ЗРАСРБ " Дисертационен труд за " лекар на науките " не може да повтаря безусловно тематиката и забележителна част от наличието на показания за придобиване на Общински народен съвет "доктор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР